söndag 13 oktober 2013

SVALGET: NORRA EUROPA


Tyskland
Tyskland äter mycket frukt och kokt fisk två gånger i veckan och är noga med vad som köps. Det gäller att försöka leva hälsosamt. Tyskland håller koll på priserna och tycker att lågprisbutikerna har blivit bättre med åren och att konkurrensen har sänkt priserna i de andra butikerna. Tyskland cyklar varje dag. Inte mer än två ägg i veckan är det som gäller. Idag tog Tyskland bilen till Karstadt i Hamburg och passade på att dricka en kopp kaffe och köpa bröd. Tennis blir det två gånger i veckan. Dagens middag: en matig soppa med kött.


Frankrike
Frankrike säljer dyra byxor till fina damer. På helgen blir det ”gott och lagat” och färska croissanter till frukost. Oftast har Frankrike en inköpslista och köper torrmat till bullterriern Saxo. Det blir ofta sena hemkomster som gör vardagsmiddagarna snabba och enkla. Dagens middag (lördag utan barn): några ostron, vitt vin, ankbröst, en ostbit, rött vin.


Norge
Norge lägger frukostsmörgåsar och frukt i ryggsäcken. Norge handlar ibland på Meny men gillar Rema 1000 bäst. Fritiden är alldeles för viktig för att åka till Sverige och handla. En ny sak har hänt. Barnen har pedagogisk lunch på dagis, där barnen bereder egna smörgåsar och lagar varm mat en dag i veckan. Norge äter smörgås med makrill i tomatsås, leverpastej eller mesost till frukost. Dagens middag: ej planerad, men i går åt Norge kokt fisk, potatis, kokta grönsaker och hemmagjord vit sås.


Finland
Finland lagar aldrig mat för färre än tio. Finland har bonuskort i fyra livsmedelskedjor och full kontroll på priserna. Finland köper älg och hjort och odlar egna grönsaker. Hemkokt saft och morotsstavar har ersatt chips och läsk. Finland hyr ut sig själv som röntgentandsköterska i eget företag. Dagens middag: korvsoppa utan onödigt mycket kryddor och smörgås.


Holland
Annat är det med Holland. Holland äter vad Holland vill och Holland handlar i olika affärer nära hemmet: köttet hos en bra slaktare, frukter och nötter i en specialfabrik. Holland tänker inte mer på gulden och behöver inte räkna i butiken, men anser att priserna gick upp onödigt mycket när euron infördes. Holland är noga med att kolla datum på förpackningarna och plockar alltid längst in på hyllorna. Dagens middag: ska grilla hamburgare, små korvar och något som ser ut som ihopsnurrat fläsk, allt köpt på Albert Heijn i Amsterdam.


Sverige
För Sverige skiljer sig priserna inte åt. Sverige veckohandlar på tisdag eller onsdag på ICA Supermarket i Sollentuna. Sverige är ensamstående med två barn och jobbar som projektledare. Barnen är med i affären utan problem eftersom de vet att det är lördagsgodis som gäller. Sverige har fyra olika sorters olivolja hemma. Sverige äter ofta lunch ute. Barnen äter lunch och mellis på dagis. Dagens middag: köttgrytan från i söndags.


England
England börjar dagen med sockrade flingor och mjölk, rostat bröd och marmelad och kaffe. England handlar gärna i affären där man kan gå med den speciella shoppingbarnvagnen och tycker det är roligt med det nya betalsystemet där man själv scannar in sina varor och drar med kort. Med mer pengar skulle England äta mer frukt och gott bagarbröd. Dagens middag: spagetti med köttfärssås.


Danmark
Danmark är inte rädd för någonting. Danmark bryr sig inte om att köpa pastöriserade äggulor och äggvitor. Danmark säger det här apropå en stor artikel som handlade om salmonella. Danmark handlar mycket kött. Danmark väljer ekologiska matvaror eftersom det kostar mindre. Till frukost blir det havreflingor och sojamjölk (”tror att det är hälsosamt”). Danmark guidar spansktanade trister och handlar matvaorna på Irma. Dagen middag: Kycklinggryta och en öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar