onsdag 5 oktober 2016

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points)




GT              HACCP
Genom följande djur ådrar ni er orenhet. Var och en               Händer och underarmar skall alltid tvättas efter toalettbesök, 
som rör vid deras döda kroppar skall vara oren ända               raster, och vid byte av arbetsmoment. Naglar skall vara rena 
till aftonen, och var och en som burit bort någon sådan             och fria från nagellack. Hårskydd skall alltid användas i 
död kropp skall tvätta sina kläder och vara oren ända               produktionslokalen. Smycken och armbandsur får icke an- aftonen.               vändas i lokalen. Gasflaskor är inte tillåtna i lokalerna.











GT             HACCP


Men dessa skall ni inte äta av de idisslande djuren och              För varje ut-leverans skall följesedeln kontrolleras, och 
av dem som har klövar: kamelen, ty han idisslar väl men           varans identitet bekräftas. Färdigförpackade produkter skall 
har inte klövar, han skall gälla för er som oren;                          kontrolleras så att godset har rätt märkning, hållbarhets-
klippgrävlingen, ty han idisslar väl men har inte klövar,            datum och yttemperatur när varorna avgår. Kontrollen skall 
han skall gälla för er som oren; haren, ty han idisslar                 antecknas på följesedeln. Vid skador på godset eller över-
väl men har inte klövar, han skall gälla för er som oren;            skriden temperatur skall hela partiet inspekteras. Kvalitets-
svinet, ty det har väl klövar och har dem helkluvna, men           ansvarig tar beslut om fortsatt hantering. Vid osäkerhet sätts
det idisslar inte, det skall gälla för er som orent. Av dessa          kundens parti i karantän för vidare kontroll. Vid osäkerhet 
djurs kött skall ni inte äta, inte heller skall ni röra vid                 sätts partiet i karantän innan beslut fattas. Om partiet klart
deras döda kroppar. De skall gälla för er som orena.                   innehåller otjänliga varor stoppas hela partiet. Skador och
              åtgärder skall dokumenteras. Är etiketterna felmärkta skall
                                                                                                      rutiner för stämpling av etiketter ses över. Fel och ågärder
                                skall antecknas.











GT             HACCP

Och bland de smådjur som rör sig på jorden skall dessa           Faror i emballagelager: Kontamination via gnagare, av  
gälla för er som orena: vesslan, jordråttan, ödlan med               patogena bakterier, t.ex. salmonella på burkar. För-
dess arter [---]. Var och en som rör vid dem sedan de               orening av burkar, fysikaliska föremål som grus etc. 
är döda, skall vara oren ända till aftonen. Och allt som             via trasiga förpackningar. Förebyggande åtgärder: 
något sådant djur faller på, sedan det är dött, vare sig                Skadedjur hålls efter i alla lagerrum enligt rutiner i  
det är något slags träkärl, eller det är kläder, eller                      egenkontrollen och avtal med Anticimex. Rengöring av        
något av skinn, eller en säck, eller vilken sak det må                 utrymmen enligt egenkontrollen. I sk rengöringskontroll 
va som används till något behov. Man skall lägga det                antecknas och signeras genomförd städning dagligen.
i vatten och det skall vara orent ända till aftonen. 
Så blir det rent.        





















GT               HACCP

Och om det är en vit fläck som syns på hans kroppshud,           Det är inte tillåtet att arbeta med oförpackade livsmedel 
men den inte visar sig djupare än den övriga huden och             med sjukdomssymptom som diarré, kräkning, halsont 
håren på den inte har vitnat, så skall prästen hålla den               eller sår och hudinfektioner på händerna. Produktions-
angripne innestängd i sju dagar.               arbetare med symptom på magsjukdom skall lämna
              faecesprov enligt läkares bedömning.











GT             HACCP

Detta må vara lagen om hur man skall förfara, när den              Alla besökare hänvisas till kontoret.
som haft spetälska skall renas: han skall föras till prästen.


















GT               HACCP

Allt som den sjuke ligger på blir orent, och allt som               Nyanställs personal ska genomgå hälsokontroll i  
han sitter på blir orent. Och den som rör vid det                        samband med anställning. Personal som bereder ska 
som han har legat på skall tvätta sina kläder och                        efter vistelse utanför Norden i mer än fem dagar lämna 
bada sig i vatten och vara oren ända till aftonen.                        avföringsprov för kontroll av salmonella. Alla skall 
              läsa och skriva under ”Hygieninformation”. Personal i   
              hantering och beredning ska skall årligen delta i  
              hygienutbildning. Dess innehåll och vilka som deltagit    
              skall dokumenteras.






GT             HACCP
Och ett lerkärl som den sjuke rör vid skall slås sönder.             Förpackningen utgörs av en plastförpackning. Paketet 
Men är det ett träkärl, skall det sköljas med vatten.                   utgör en barriär mot kontamination från bakterier och 
                                                                                                    virus. Den har dock lätt för att gå sönder vid ovarsam          
                                                                                                    behandling. Vid transport läggs trågen i en skyddande  
                                                                                                    ytterförpackning av wellpapp. Den färdiga produkten lagras                                                                                           
                                                                                                    därefter i kylrum med en temperatur mellan +2 - +4˚C.










GT             HACCP

Du skall inte koka en killing i dess moders mjölk.             Det äldsta godset ställs längst fram, enligt principen: 
                                                                                                    först in, först ut. I samband med att nytt gods ställs på  
                                                                                                    plats rensas tomma lådor, skräp och skadat gods 
                                                                                                    från platsen.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar